Yhteen sopivat astianpalat

Pirkkalan Tursiannotkon kaivaukselta edellispäivänä löytynyt rautakautisen astian pala sai seuraa, sillä tänään löytynyt pala sopii täsmällisesti edellispäivänä löytyneeseen kappaleeseen. Astianpalat ovat siis peräisin samasta astiasta.

Palat ovat niin sanottua karkeaa rautakauden yleiskeramiikkaa. Sen tarkka ajoittaminen on vaikeaa, sillä samanlaista keramiikkaa on käytetty lähes koko rautakauden ajan ja vielä keskiajan alkupuolella, eli yhteensä yli tuhannen vuoden ajan (Enqvist 2005). Tyypillisen yleiskeramiikan tavoin tämäkin astia on ollut dreijaamaton ja koristelematon. Karkeatekoisia astioita on pidetty lähinnä ruuanvalmistukseen tarkoitettuina. Tällaisten astioiden käyttöikä ei ollut kovin pitkä (Vuorinen 2009: 148), mistä syystä yleiskeramiikka on erittäin yleinen löytö rautakautisilla kohteilla.

Molemmat kappaleet ovat astian reunasta, joten kaivauksen jälkitöissä paloja voidaan verrata niin sanottuun reunakaavioon, jonka avulla on mahdollista selvittää, minkä kokoinen ehjä astia on ollut.

Teksti ja kuvat: Ulla Moilanen/ Pirkanmaan maakuntamuseo

Lähteet:

Enqvist, Johanna 2005: Rautakauden tyypin keramiikka – rautakautinen keramiikkatyyppikö? Arkeologipäivät 2004: 95–102. Suomen arkeologinen seura.

Vuorinen, Juha-Matti 2009. Rakennukset ja rakentajat Raision Ihalassa rautakauden lopulla ja varhaisella keskiajalla. Turun yliopiston julkiasuja, Sarja C osa 281, Scripta Lingua Fennica Edita. Turun yliopisto, Turku.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s