Pyöreän kupurasoljen kappale

Syntymäpäiväänsä Pirkkalan Tursiannotkon yleisökaivauksella viettänyt Kaisa onnistui löytämään yhden koko kaivauksen näyttävimmistä esineistä: kupurasoljen kappaleen. Pronssista valmistettu solki on joko rikottu tai mennyt rikki. Kaivauksella käväisseen metalliartesaani Joona Peltoniemen mukaan soljen kappale muistuttaa huomattavan paljon valamisen yhteydessä rikkoutuneita korujen kappaleita. Kenties löytö edustaakin epäonnistunutta valutyötä.

Soljen kappaleessa näkyy kolme nystyrää tai tappia. Tappikoristelua on pidetty Suomen alueelle ominaisena ja sillä on saatettu pyrkiä korostamaan soljen paikallista alkuperää (Raninen 2016). Kupurasolkia on myös luokiteltu tappien lukumäärän ja koristelun perusteella. Koska tämä solki sisältäisi kokonaisena yhteensä kaksitoista tappia, se edustaa niin sanottua F-tyyppiä (Appelgren 1897). F-tyypin solkia on käytetty lähinnä 1000-luvulla (Appelgren 1897: 10; Kivikoski 1973: 91). 

Pyöreät kupurasoljet ovat olleet yleisimpiä solkia Suomen alueella viikinkiajalla. Hautalöytöjen perusteella tiedetään, että kupurasoljet ovat kuuluneet viikinkiaikaiseen naisen pukuun. Niitä on usein kannettu pareittain, ja niiden tehtävänä on ollut kiinnittää ja kannatella peplostyyppistä mekkoa. Solkien paikka on ollut olkapäiden alapuolella. Niiden välillä on voinut kulkea rinnan yli pronssiketju, johon puolestaan on voitu kiinnittää erilaisia riipuksia. (Lehtosalo-Hilander 1982).

Syntymäpäiväänsä viettänyt Kaisa teki päivän löydön.

Pyöreän kupurasoljen kappale.

Kolme tappia.

Valussa epäonnistuneen kupurasoljen reunat muistuttavat Tursiannotkon löytöä. Solki: Joona Peltoniemi. Kuva: UM.

Teksti ja kuvat: Ulla Moilanen/Pirkanmaan maakuntamuseo

Lähteet:

Appelgren, Hjalmar 1897. De runda djurspännena i Finland. I. Ormspännen. Finskt Museum 1897: 1-59.

Kivikoski, Ella 1973: Die Eisenzeit FinnlandsBildwerk und Text. Helsinki.

Lehtosalo-Hilander, Pirkko-Liisa 1982: Euran puku ja sen edeltäjät. Euran Muinaispukutoimikunta.

Raninen, Sami 2016. Tappikoristelu viikinkiaikaisissa koruissa. Kalmistopiiri 28.8.2016.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s