Kulkunen

Kuvassa on Pirkkalan Tursiannotkosta löytynyt, pronssista valmistettu kulkunen. Viikinkiajan Skandinaviassa kulkuset on lähinnä mielletty hevosvaljaiden koristeiksi ja lasten leluiksi (Rainio 2010: 133). Suomalaisissa löydöissä kulkuset vaikuttavat kuuluneen kaikenikäisille sekä molemmille sukupuolille, joskin Itä-Suomessa kulkuset ovat saattaneet olla selvästi sukupuolittuneita ja kuulua lähinnä naisille (Rainio 2010: 157).

Muualla Suomen alueella kulkusia on rautakaudella kiinnitetty muun muassa naisten päähineisiin ja rintaketjuihin, miesten vöihin, hevosten valjaisiin ja lasten asusteisiin. Naisten ja miesten käyttämien kulkusten sointiäänissä on kuitenkin ollut eroa, sillä miesten kulkusissa on tavallisesti ollut rämisevämpi tai kolisevampi ääni, kun taas naisten kulkuset ovat olleet heleästi soivia. (Rainio 2012: 374).

Kulkusten helinään on voitu myös yhdistää maagisia merkityksiä ja äänellä on saatettu uskoa olevan suojelevaa voimaa. Rautakautisia kulkusia ja niiden äänimaailmaa tutkinut Riitta Rainio (2010: 162-3) onkin pitänyt kulkusten käyttöä lähinnä suojelumagiikkaan liittyvänä. Kulkuset voi tulkita siis myös amuleteiksi. Lasten vaatetukseen kiinnitettyjä kulkusia on toisinaan pidetty vanhempien huolenpidon ja lämpimien tunteiden osoituksena (Wolf 2004: 15). Lasten vaatteisiin tai asusteisiin kiinnitetyt kulkuset ovat myös antaneet vanhemmille mahdollisuuden kuulla helposti, missä lapsi kulkee (Gräslund 1984).

Kulkusen päällä oleva ripustuslenkki on katkennut.

Teksti ja kuva: Ulla Moilanen/Pirkanmaan maakuntamuseo

Lähteet:

Gräslund, Anne-Sofie 1984: Schellen In: Birka II:2. Systematische Analysen der Gräberfunde: 119-124 Arwidsson, G (ed). Almqvist & Wiksell, Stockholm.

Rainio, Riitta. 2010: Suomen rautakautiset kulkuset, kellot ja kelloriipukset. Äänimaiseman arkeologiaa. Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen julkaisusarja 138.

Rainio, Riitta 2012: Power, Magic and Bells: a Contextual Analysis of Finnish Late Iron Age Archaeological Findings, In: Studien zur Musikarchäologie VIII : Sound from the Past: 373–385 Orient-Archäologie, vol. 2.

Wolf, Karen 2004: Daily Life of the Vikings. Greenwood Press.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s