UUSIA AJOITUKSIA JA LÖYTÖJÄ

Pirkanmaan maakuntamuseon kaivauksissa vuosina 2012-2013 tutkituista puurakenteista saatiin viime vuonna uusia ajoitustuloksia. Vanhin puunäyte ajoitettiin radiohiilimenetelmällä 600-700-luvuille, toinen 700-900-luvuille ja kolmas 900-1100-luvuille. Ajoituksista saatiin lisätodisteita siitä, että Tursiannotkossa on todennäköisesti ollut toimintaa/asutusta jo merovingiajalla. Vanhin ajoitusnäyte (662 – 774 cal AD) oli otettu läheltä aiemmin 1200- ja 1300-luvulle ajoitettuja näytteitä, mutta eri puujäännöksestä. Kaivauksia johtaneen Sami Ranisen mukaan viime vuosien kaivauksissa onkin saatu lisähavaintoja siitä, että eri-ikäisten puurakennusten jäännöksiä voi sijaita hyvin lähellä toisiaan.

Viime kesänä Helsingin yliopiston opetuskaivauksissa tutkittiin 15 neliömetrin kokoinen alue. Ranisen mukaan ”Tursiannotkon taika ei tälläkään kertaa pettänyt”, vaan kaivauksissa saatiin esiin ehjä rautakauden tai varhaisen keskiajan kulttuurikerros. Kerrokseen sisältyi kuoppauuni, joka oli tutkittu osittain jo edellisenä kesänä, sekä seinä- ja lattiarakenteita ilmeisesti ainakin kahdesta eri puurakennuksesta. Myös erittäin mielenkiintoinen porrasmainen kivirakenne dokumentoitiin. Rakenteiden tulkinnat ja ajoitukset tarkentuvat jälkitöiden aikana. Esinelöytöihin sisältyivät muun muassa sarvikampa, koristeltu lusikanvarsi, sorvatun kolkkanuolenkärjen katkelma, koristellun kaksipuolisen sarvikamman katkelma ja keltaisesta lasimassasta valmistettu silmähelmi.

Vuoden 2012 kaivauksissa paljastuneita kivi- ja puurakenteiden jäännöksiä

Vuoden 2012 kaivauksissa paljastuneita kivi- ja puurakenteiden jäännöksiä. Kuva: Sami Raninen/Pirkanmaan maakuntamuseo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s