Pirkkalan Tursiannotkon muinaisjäännösalueella sijaitsee pieni kallioinen kohouma nimeltä Hiidenmäki. Mäellä on kalliossa pieni luontaisesti syntynyt kolo, johon kerääntyy sadevettä. Kolo tunnetaan eri nimillä: Neulakaivo, Neulalähde, Martinkaivo tai Hiidenkaivo. Hiisi-paikannimistö on etenkin Länsi-Suomessa ja Hämeessä yhdistetty esikristillisiin uhripaikkoihin ja pyhiin lehtoihn (Wessman 2009: 8-9). Myös Pirkkalankylän Hiidenmäen Neulakaivoon on perimätiedon mukaan vanhastaan (tai ainakin 1800-luvulla) uhrattu hyvän onnen takaamiseksi. Paikalle jätettyjen uhrien on toivottu myös tuovan parannusta sairauksiin ja vaivoihin (Erä-Esko 1948: 10).
Hiidenmäen rinteillä on 1700-luvulla sijainnut sotilastorppa sekä mäkitupia (Raninen 2017: 17). Mäen tätä vanhempaa historiaa ei kuitenkaan tunneta hyvin. Pirkkalankylässä tehdyn nimistötutkimuksen mukaan ainakin osa lähiympäristön hiisi-nimistä saattaisi olla rautakautista (Heikkilä 2017: 40-41), joten paikan käyttö uhri- tai kulttipaikkana rautakaudella ei liene poissuljettua.
Taivaannaulan hiisi-hanke on pystyttänyt Hiidenmäelle opaskyltin yhteistyössä Pirkkalankylän kyläyhdistyksen ja maanomistajan kanssa. Kohde on siten ensimmäinen kansanperinteen mukaan pyhänä pidetty luonnonpaikka, jossa on opaskyltti.
Teksti ja kuvat: Ulla Moilanen/Pirkanmaan maakuntamuseo
Lähteet:
Erä-Esko Aarni 1948. Pirkkalan pitäjän kiinteät muinaisjäännökset. Inventointiraportti. Museoviraston arkisto.
Heikkilä, Mikko 2017. Birkan koivut vai Saksan karhu hiiden ja vesihiiden naapurina Pirkkalankylässä? Pirkkalankylän vanhin paikannimistö. Teoksessa: Tursiannotko. Tutkimuksia hämäläiskylästä viikinkiajalta keskiajalle, Lesell, K., Meriluoto, M. & Raninen, S. (toim.) s. 31-57.
Raninen, Sami 2017. Pirkkalan Tursiannotkon ja lähiseudun asutus myöhäisrautakaudella 800-1200. Teoksessa: Tursiannotko. Tutkimuksia hämäläiskylästä viikinkiajalta keskiajalle, Lesell, K., Meriluoto, M. & Raninen, S. (toim.) s. 11-29.
Wessman, Anna 2009. Iron Age Cemeteries and Hiisi Sites: Is There a Connection? Folklore 42: 7-22.