Neulakaivo Pirkkalankylän Hiidenmäellä

Pirkkalan Tursiannotkon muinaisjäännösalueella sijaitsee pieni kallioinen kohouma nimeltä Hiidenmäki. Mäellä on kalliossa pieni luontaisesti syntynyt kolo, johon kerääntyy sadevettä. Kolo tunnetaan eri nimillä: Neulakaivo, Neulalähde, Martinkaivo tai Hiidenkaivo. Hiisi-paikannimistö on etenkin Länsi-Suomessa ja Hämeessä yhdistetty esikristillisiin uhripaikkoihin ja pyhiin lehtoihn (Wessman 2009: 8-9). Myös Pirkkalankylän Hiidenmäen Neulakaivoon on perimätiedon mukaan vanhastaan (tai ainakin 1800-luvulla) uhrattu hyvän onnen takaamiseksi. Paikalle jätettyjen uhrien on toivottu myös tuovan parannusta sairauksiin ja vaivoihin (Erä-Esko 1948: 10).

Hiidenmäen rinteillä on 1700-luvulla sijainnut sotilastorppa sekä mäkitupia (Raninen 2017: 17). Mäen tätä vanhempaa historiaa ei kuitenkaan tunneta hyvin. Pirkkalankylässä tehdyn nimistötutkimuksen mukaan ainakin osa lähiympäristön hiisi-nimistä saattaisi olla rautakautista (Heikkilä 2017: 40-41), joten paikan käyttö uhri- tai kulttipaikkana rautakaudella ei liene poissuljettua.

Taivaannaulan hiisi-hanke on pystyttänyt Hiidenmäelle opaskyltin yhteistyössä Pirkkalankylän kyläyhdistyksen ja maanomistajan kanssa. Kohde on siten ensimmäinen kansanperinteen mukaan pyhänä pidetty luonnonpaikka, jossa on opaskyltti.

Hiidenmäki.

Neulakaivo

Opaskyltti Hiidenmäellä.

Teksti ja kuvat: Ulla Moilanen/Pirkanmaan maakuntamuseo

Lähteet:

Erä-Esko Aarni 1948. Pirkkalan pitäjän kiinteät muinaisjäännökset. Inventointiraportti. Museoviraston arkisto.

Heikkilä, Mikko 2017. Birkan koivut vai Saksan karhu hiiden ja vesihiiden naapurina Pirkkalankylässä? Pirkkalankylän vanhin paikannimistö. Teoksessa: Tursiannotko. Tutkimuksia hämäläiskylästä viikinkiajalta keskiajalle,  Lesell, K., Meriluoto, M. & Raninen, S. (toim.) s. 31-57.

Raninen, Sami 2017. Pirkkalan Tursiannotkon ja lähiseudun asutus myöhäisrautakaudella 800-1200. Teoksessa: Tursiannotko. Tutkimuksia hämäläiskylästä viikinkiajalta keskiajalle,  Lesell, K., Meriluoto, M. & Raninen, S. (toim.) s. 11-29.

Wessman, Anna 2009. Iron Age Cemeteries and Hiisi Sites: Is There a Connection? Folklore 42: 7-22.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s