Rautaesineitä Pirkkalankylän pelloilta

Tursiannotkon kesän 2017 kaivaukselle tuotiin alueen pelloilta vuosia sitten kyntötöiden yhteydessä löytyneitä esineitä. Suurin osa Pirkkalankylän peltolöydöistä on erilaisia historiallisen ajan rautaesineitä, mutta joukossa on myös kappale rautakaudelle ajoittuvaa koristeltua savikiekkoa, joka on aikaisemmin esitelty tällä sivulla.

Pelloilta esineet löytyvät aina kyntämisen sekoittamasta maasta, jolloin löytökonteksti on osittain sekoittunut. Peltolöydöt paljastavat kuitenkin tärkeää tietoa menneisyydestä. joten esineiden tarkkojen löytöpaikkojen merkitseminen myös pelloilla on tärkeää. Erilaiset pellolta tehtävät havainnot voivat alustavasti kertoa muinaisjäännöksen laajuudesta (Pesonen 2008: 193). Vaihteleva löytömäärä pellon eri osissa voi puolestaan kertoa siitä, missä kohdassa ihmistoiminta on ollut aktiivisinta (Brooks 2016). Tietynlaisten löytöjen, kuten rautanaulojen tai rautakuonan, sijoittuminen pellon tiettyyn osaan voi myös kertoa paikalla aikaisemmin sijainneiden rakennusten tyypeistä tai ihmistoiminnan eri muodoista paikalla. Joskus löydöt viittaavat siihen, että peltokerroksen alapuolella on jäljellä ehjiä rakenteita (Nissinaho 1988). Viimeisten vuosisatojen aikana pelloille on myös lannoituksen yhteydessä päätynyt erilaisia tunkiolle heitettyjä, rikkoutuneiden tavaroiden kappaleita (Licence 2015). Tällaisten esineiden kappaleet kertovat siitä, minkälaista lähitalojen esineistö on ollut ja minkälaista elämää taloissa elettiin. 

Pirkkalankylän pellolta löydetyt rautaesineet ajoittuvat pääasiassa parin viimeisen vuosisadan ajalle. Esineistö koostuu erilaisista rakennuksiin liittyvistä löydöistä sekä ruokailuvälineistä, joten se tarjoaa välähdyksen historiallisen Pirkkalankylän arkkitehtuuriin sekä ruokailutottumuksiin.

Avain. Tällainen avaintyyppi on korkeintaan parisataa vuotta vanha (Gibbons 1980).

Pienikokoinen ikkunan tai oven haka.

Koristeellinen saranarauta.

Lusikan katkelma.

Veitsiä.

Teksti ja kuvat: Ulla Moilanen/Pirkanmaan maakuntamuseo

Lähteet:

Brooks, Alasdair 2016: Ploughzone Archaeology in Historical Archaeology. In: Handbook of Landscape Archaeology, David, Bruno & Thomas, Julian (eds.). Routledge.

Gibbons, Gail 1980: Locks & Keys. Crowell.

Licence, Tom 2015: What the Victorians Threw Away. Oxbow Books.

Nissinaho, Aino 1988: Pintapoiminta arkeologisena keruumenetelmänä ja sen soveltaminen Maskun rautakautisen asuinalueen tutkimisessa. Pro gradu -tutkielma, Kulttuurien tutkimuksen laitos, Turun yliopisto.

Pesonen, Petro 2008: Prospektointi. Teoksessa: Johdatus arkeologiaan, Halinen, Petri; Immonen, Visa; Lavento, Mika; Mikkola, Terhi; Siiriäinen, Ari & Uino, Pirjo (toim.) Gaudeamus, Helsinki University Press.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s