Rautakautinen/keskiaikainen avain ja vuolurauta

Tursiannotkon yleisökaivauksen neljäs kaivauspäivä oli poikkeuksellisesti lauantai, sillä samaan aikaan järjestettiin Pirkkalan muinaismarkkinat. Päivän aikana saatiin esiin kaivauksen ensimmäiset rautaesinelöydöt: avain ja vuolurauta. Avain on tyypiltään putkilukon avain. Samanlaisia tunnetaan eri puolilta Pohjois-Eurooppaa viikinkiajalta keskiajalle.

Jo varhaisissa Ruotsin keskiaikaisissa laeissa varkaus oli vakava rikos, ja lukoilla onkin pyritty suojaamaan arvokasta omaisuutta. Avainten haltijalla oli pääsy suojattuun esineistöön, mikä teki hänestä merkittävän henkilön. Tursiannotkosta on aikaisemminkin, vuoden 2012 tutkimuksissa, löytynyt putkilukon avain. Lukko, johon nyt löydetty avain sopii, ei ole ollut kovin suuri. Siitä syystä sen voi arvella sulkeneen mahdollisesti jonkinlaisen säilytysarkun tai -rasian.

Viikinkiaikainen/keskiaikainen putkilukon avain.

Toinen kuva, jossa avaimen pää erottuu selvemmin.

Vuolurautaa on vielä 1800-luvulla käytetty monenlaisissa puutöissä aina hirsien kuorimisesta kimpiastioiden  ja pahkakippojen valmistamiseen. Tursiannotkon vuolurauta on peräisin sekoittuneesta pintakerroksesta, josta löytyy niin rautakautisia kuin nykyaikaisia esineitä. Koska monet työkalut ovat pysyneet malliltaan muuttumattomina rautakaudelta saakka, on esineen tarkempi ajoittaminen hankalaa.

Vuoluraudassa on ollut kaksi puista kädensijaa, jotka ovat sittemmin hävinneet.

 

Teksti ja kuvat: Ulla Moilanen/Pirkanmaan maakuntamuseo

Lähteet:

Gustafsson, Ny Björn. 2006. On Norse padlocks – production and use Examples from the Birka Garrison. Journal of Nordic Archaeological Science 15 (2006): 19–24.

Kivikoski, Ella 1973. Die Eisenzeit Finnlands. Bildwerk und Text. Helsinki.

Kuusela, Jaakko 2015. Kirves, sirppi ja kahvipannu. Rautaesineistö ja metalliset kulutustavarat Laukaan pitäjän perukirjoissa 1850-1900. Pro gradu -tutkielma, Suomen historia, Historian ja etnologian laitos, Jyväskylän yliopisto.

Leskinen Sirpa 1995: Suomen varhaiset lukot ja avaimet – katsaus erääseen arkeologiseen esineryhmään. Pro gradu -tutkielma. Arkeologia. Helsingin yliopisto.

Perinteenkeruun esinelista, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo

Raninen, Sami 2013: Arkeologinen kaivaus Pirkkalan Tursiannotkon rautakautisella asuinpaikalla. Pirkan maan alta 13617.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s