Soljen neula

Tursiannotkon vuoden 2017 tutkimusten aikana myös Pirkkalan partiolaiset ovat päässeet tutustumaan arkeologiseen kaivaukseen. Partiolaisten tekemiin löytöihin kuuluu pronssista valmistettu soljen neula. Neula on toiseen päähän kapeneva ja sen toinen pää on kierretty rullalle. Vastaavia neuloja on käytetty viikinki- ja ristiretkiajalla niin sanotuissa hevosenkenkäsoljissa.

Hevosenkenkäsolkia käyttivät rautakaudella niin naiset, miehet kuin lapsetkin, ja hevosenkenkäsolki onkin yksi yleisimmistä rautakauden loppuun ajoittuvista korulöydöistä Suomessa. Solki on voinut toimia esimerkiksi viitan, paidan, päällysmekon tai päähineen kiinnikkeenä (Lehtosalo-Hilander 1982: 100-107). Solkia on valmistettu eri puolilla Itämeren ympäristössä, myös Suomen alueella (Lehtosalo-Hilander 1982: 101-107). Soljet eivät välttämättä ole liikkuneet yksinomaan kauppatavarana, vaan niitä on toisinaan saatettu luovuttaa lahjoina ystäville ja liittolaisille (Gustin 2017: 180).

 

 

 

 

 

Teksti ja kuva: Ulla Moilanen/Pirkanmaan maakuntamuseo

Lähteet:

Gustin, Ingrid 2017: Lounais-Suomen ja Ruotsin Mälarenin alueen yhteydet viikinkiaikana. Teoksessa: Tursiannotko. Tutkimuksia hämäläiskylästä viikinkiajalta keskiajalle,  Lesell, K., Meriluoto, M. & Raninen, S. (toim.) s. 173-185.

Lehtosalo-Hilander, Pirkko-Liisa 1982: Luistari II. The Artefacts. Suomen muinaismuistoyhdistyksen aikakausikirja 82: 2. Helsinki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s