Savikiekon kappaleita

Tursiannotkon yleisökaivaukselta on löytynyt useina päivinä savikiekkojen kappaleita. Kokonaisina savikiekot muistuttaisivat hieman reikäleipää, mutta useimmiten jäljellä on vain pieniä, rikkoutuneiden kiekkojen palasia. Kiekot sekä niiden kappaleet ovat melko yleisiä rautakautisten asuinpaikkojen löydöissä. Suurin osa savikiekoista on todennäköisesti toiminut pystykangaspuiden loimien painoina. Toiselta puolelta kuonaantuneet ja siten vain yhdeltä puolelta kovalle kuumuudelle altistuneet savikiekot ovat mahdollisesti olleet ahjoissa käytettyjen palkeiden suukappaleista. Osa kiekoista on toisinaan tulkittu myös verkonpainoiksi. (Vuorinen 2009: 144; Antell)

Pystykangaspuiden painoina käytettyjen savikiekkojen kappaleita on toisinaan koristeltu. Tavallisia ovat esimerkiksi erilaiset nuorapainanteet tai ympyräkuviot (Vuorinen 2009: 146; Thorin 2012: 32). Yleisökaivaukselle tuotiin heinäkuussa 2017 joukko esineitä, jotka on löydetty Tursiannotkon peltoalueilta kyntämisen yhteydessä vuosia sitten. Esineiden joukossa on koristeltu pystykangaspuiden painon kappale. Myös tämän löydön voi liittää Tursiannotkon rautakautiseen asutukseen ja paikalla harjoitettuun tekstiilikäsityöhön.

Kappale savikiekosta. Savikiekot kertovat muun muassa tekstiilien valmistuksesta, sillä suurin osa kiekkojen kappaleista on peräisin pystykangaspuiden painoista.

Tursiannotkon pellolta vuosia sitten poimittu savikiekon osa toimitettiin yleisökaivaukselle, josta se päätyy luetteloitavaksi Kansallismuseon kokoelmiin. Kyseessä on koristeltu pystykangaspuiden painon kappale.

Tursiannotkon kaivaukselta 2017 löytynyt savikiekon katkelma, jossa erottuu myös kiekon keskellä ollutta reiän kohtaa.

Kolmas savikiekon katkelma Tursiannotkosta.

Teksti ja kuvat: Ulla Moilanen/ Pirkanmaan maakuntamuseo

Lähteet:

Antell, Ann-Christin. Savikiekkojen käyttö ja funktio Mullin asuinpaikalla. Materiaalisen kulttuurin luokittelun metodinen tutkimus.

Thorin, Ida 2012. Weighing the Evidence – Determining and Contrasting the Characteristics and Functionality of Loom Weights and Spindle Whorls from the Garrison at Birka. Master’s Thesis 2012 Archaeological Research Laboratory Department of Archaeology – Stockholm University.

Vuorinen, Juha-Matti 2009. Rakennukset ja rakentajat Raision Ihalassa rautakauden lopulla ja varhaisella keskiajalla. Turun yliopiston julkiasuja, Sarja C osa 281, Scripta Lingua Fennica Edita. Turun yliopisto, Turku.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s