Maatutka paljasti lisää maanalaisia rakenteita

Viime syksyllä Pirkkalankylän-Tursiannotkon muinaisjäännösalueella, Kaipilan tilan vanhan pihapiirin pohjoislaidalla ja pohjoispuolella tehtiin Pirkanmaan maakuntamuseon tilauksesta arkeologinen maatutkaus. Tutkimuksen suoritti arkeologi Tarja Knuutinen Muuritutkimus Oy:stä, apunaan maakuntamuseon arkeologi Vadim Adel. Tutkimusraportti on nyt valmistunut. Maatutkauksen perusteella Anian Rantatien itäpuolella, heti vanhan ulkorakennuksen vieressä sijaitsee todennäköinen rakennuksen perustus. Havaitun ilmiön vieressä, tienreunan alla on v. 2013 tehdyssä kaivutöiden arkeologisessa valvonnassa osittain tutkittu uunin pohja, joka on saanut 1400-luvulle viittaavan radiohiiliajoituksen. Vähän kauempana rakennuksista, pellolla maatutka havaitsi useita anomalioita, jotka muodostavat itä-länsi-suuntaisen, noin 6 x 10 m laajuisen ovaalinmuotoisen ilmiön. Kyseessä on arkeologisesti mielenkiintoinen kokonaisuus, joka saattaa liittyä vielä vanhempaan rakennustoimintaan.

WP_20181023_10_08_23_Pro

Valmistaudutaan eteläisimmän osa-alueen maatutkaukseen. Kuva: Vadim Adel/Pirkanmaan maakuntamuseo).

Tursiannotko anomalia

Maatutkaohjelman piirtämä profiili, jossa näkyy rakennuksen pohjaksi tulkittu anomalia (Tarja Knuutisen raportista).

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s