Uusia tutkimustuloksia Tursiannotkosta

Pirkkalankylän Tursiannotkon kesän 2017 yleisökaivausten jälkityöt ja raportti valmistuivat talven mittaan. Tekeillä ovat parhaillaan luuaineiston analyysi ja maanäytteiden makrofossiilianalyysi (lue näistä menetelmistä uudessa Pirkan maan alta -numerossa!) Myös Helsingin yliopiston samana kesänä pitämien arkeologian opetuskaivausten jälkityöt ovat nyt valmistumassa. Opetuskaivauksilla tutkimuksia jatkettiin vuoden 2012 kaivausalueen vieressä; tarkoituksena oli jatkaa aiemmin löydetyn, ristiretkiaikaan (noin 1050-1200) ajoittuvan lautalattiallisen rakennuksenpohjan tutkimusta.

Sami Ranisen mukaan kaivauksissa löydettiin viitteitä siitä, että paikalla sijaitseekin päällekkäin kaksi lattiaa muistuttavaa lauta- tai lankkutasoa. Tästä päätellen paikalla on sijainnut kaksi eri-ikäistä rakennusta. Keväällä valmistuneiden uusien radiohiiliajoitusten mukaan ylempi lautalattiainen taso ajoittuu todennäköisesti 1200-luvun jälkipuolelle tai 1300-luvulle. 1200-luvulle kuuluva ajoitustulos on saatu myös puujäännöksestä, joka liittynee ylemmän lautalattian aikaiseen seinä- tai multapenkkirakenteeseen.

Ajoitusten todennäköisyyskäyrän huiput osuvat yhteen 1200-luvun jälkipuolella. Uudet ajoitukset ovat mielenkiintoisia, koska ne valaisevat rautakautisen asuinpaikan muuttumista keskiaikaiseksi kyläksi. Myös uusia radiohiiliajoituksia aiotaan teettää, jotta eri-ikäisten rakennustenjäännösten keskinäisistä suhteista sekä rakennustekniikan ja asuinpaikan kehityksestä saadaan tarkempi käsitys. Kesällä 2017 löydettiin lattianjäännösten yhteydestä myös iso kuoppauuni. Kuoppauunin tutkimista on tarkoitus jatkaa kesäkuussa 2018 uusien opetuskaivausten myötä. Opetuskaivausten monista esinelöydöistä näyttävin oli kokonainen keihäänkärki.

Kuva: Saana Säilynoja/Tampereen museot, kuva-arkisto.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s