Sinikeltainen lasimassahelmi

Pirkkalan Tursiannotkosta on kesän 2017 yleisö- ja koululaiskaivauksessa löytynyt jo kymmenkunta erilaista helmeä. Helmet on valmistettu eri materiaaleista, mutta yleisimmät löydöt paikalta ovat rautakauden loppupuolelle ajoittuvia lasimassahelmiä. Viimeisimmäksi löytynyt helmen kappale on sinikeltainen. Siniset ja sinipohjaiset lasimassahelmet olivat suosittuja viikinkiajalla, jolloin myös vaatetuksessa suosittiin sinisiä sävyjä.

Kankaisiin sinistä väriä on saatu muun muassa värimorsingosta, jota on saatettu tuoda kauppatavarana Keski- ja Etelä-Euroopasta (Riikonen 2003: 11). Helmien sininen väri syntyy puolestaan lasimassaan sekoitettavista mineraaleista. Sinisen lasimassan valmistus onkin vaatinut runsaasti tietoa eri mineraaleista ja niiden yhteisvaikutuksesta. Sinistä väriä on saatu esimerkiksi koboltista ja kuparista, joista jälkimmäistä on käytetty myös vihreän ja turkoosin värin aikaansaamiseksi (Henderson 1985: 279-280, 282). Joidenkin tutkimusten mukaan sinisten lasimassahelmien raaka-aineena on joskus voitu käyttää myös roomalaisten lasimosaiikkien kappaleita (Callmer & Henderson 1991: 149).

Kaivauksen muut helmilöydöt näet tästä linkistä.

Teksti ja kuva: Ulla Moilanen/Pirkanmaan maakuntamuseo

Lähteet:

Callmer, Johan & Henderson Julian 1991: Glassworking at Åhus, S. Sweden (Eighth Century AD). Laborativ arkeologi 5: 143-154.

Henderson, Julian 1985: Raw Materials of Early Glass. Oxford Journal of Archaeology 4(3) 1985: 267-291.

Riikonen, Jaana 2003: Arkeologiset tekstiililöydöt – tutkimusta ja tulkintaa. Teoksessa: Sinihameet kultavyöt: suomalaisia muinaispukuja: 6-35. Tampere.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s