Luu- ja pronssineulan katkelmia

Pirkkalan Tursiannotkon kaivauksilta on löytynyt runsaasti erilaisia tekstiilikäsitöihin viittaavia löytöjä, kuten esimerkiksi kinnasneulojen katkelmia ja kangaspuiden painon kappaleita. Myös tänään maasta nostettiin luuesineen kappale, joka mahdollisesti on neulan (teelmän) kärkikatkelma. Päivän löytöihin kuuluvat myös ohuen, kuparisekoitteisesta metallilangasta valmistetun neulan katkelmat.

Luinen kärkikatkelma ei välttämättä ole peräisin valmiista neulasta, sillä kappaleessa erottuu selvästi työstön jälkiä ja esineen poikkileikkaus on kuusikulmainen. Tursiannotkosta aikaisemmin löytyneet luuneulan katkelmat ovat todennäköisesti peräisin kinnasneuloista, joita on käytetty esimerkiksi lapasten, villasukkien, päähineiden tai pussukoiden valmistamiseen (Vajanto 2014).

Metallineulat, jotka rautakaudella on valmistettu joko kuparisekoitteisesta metallilangasta tai raudasta, ovat kooltaan pienempiä kuin luiset, ja niitä on käytetty yksityiskohtaisempaan, ohuella langalla tehtävään ompeluun (Andersson Strand 2011). Hautalöytöjen perusteella viikinkiaikaiset tekstiilikäsityövälineet on tavallisesti yhdistetty naisiin, ja tekstiilien valmistaminen ja korjaaminen on siten mielletty naisille kuuluneeksi työksi (Jesch 1991: 19).

Luuneulan (teelmän) kärkikatkelma.

Esine on kuusikulmainen.

Kuparisekoitteisen neulan katkelmia.

Teksti ja kuvat: Ulla Moilanen/Pirkanmaan maakuntamuseo

Lähteet:

Andersson Strand, Eva 2011: Tools and Textiles – Production and Organisation in Birka and Hedeby. in: Viking Settlements and Viking Society Papers from the Proceedings of the Sixteenth Viking Congress, Reykjavík and Reykholt, 16th -23rd August 2009. Sigmundsson, S. (ed.)

Jesch, Judith 1991: Women in the VIking Age. The Boydell Press.

Vajanto, Krista 2014: Nålbinding in Prehistoric Burials – Reinterpreting Finnish 11th–14th-century AD Textile Fragments. Janne Ikäheimo, Anna-Kaisa Salmi & Tiina Äikäs (eds.): Sounds Like Theory. XII Nordic Theoretical Archaeology Group Meeting in Oulu 25.–28.4.2012. Monographs of the Archaeological Society of Finland 2: 21–33.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s