Keraaminen muna

Pirkkalan Nuolialan koulun viidesluokkalaiset viettivät tänään päivän Tursiannotkon kaivauksella. Päivään kuului kaivamisen ja löytöjen puhdistamisen lisäksi myös kierros muinaisjäännösalueella ja käynti Neulakaivolla, joka on läheisellä Hiidenmäellä sijaitseva pieni, suoraseinäinen syvennys kalliossa ja perimätiedon mukaan vanha uhripaikka. Yksi oppilaista löysi Neulakaivon läheisyydestä puun juurelta pienen munan, jota luuli ensin linnunmunaksi. Pian kuitenkin havaittiin, että muna on valmistettu poltetusta savesta. Kyseessä on todennäköisesti alle sata vuotta vanha pääsiäiskoriste. Esineen molemmissa päissä on reikä, joten sen läpi on ilmeisesti kulkenut naru. Samassa narussa on voinut olla kiinni useampia samanlaisia keraamisia munia.

Muna on hyvin vanha hedelmällisyyden symboli. Kalevalassa maailma syntyy sotkan munasta, mutta samantapaisia alkumunamyyttejä tunnetaan ympäri maailmaa eri kansojen parista (Nirkko 2003). Pääsiäismunia ryhdyttiin maalaamaan jo varhain keskiajalla, ja ne olivat suosittuja sekä katolisissa että ortodoksisissa maissa (Newall 1984). Varhaiset pääsiäismunat olivat punaisia, mikä symboloi ylösnousemusta (Nirkko 2003). Punamullalla punaiseksi maalattuja kananmunia on löytynyt myös Viron rautakauden loppuun ajoittuvista haudoista (Jonuks & Kurisoo 2013).

Teksti ja kuvat: Ulla Moilanen/Pirkanmaan maakuntamuseo

Lähteet:

Jonuks, T. & Kurisoo, T. 2013: To be or not to be… a Christian. Some new perspectives on understanding the Christianisation of EstoniaFolklore. Electronic Journal of Folklore..

Newall, Venetia 1984: Easter Eggs: Symbols of Life and Renewal. Folklore, Vol. 95, 1984, Issue 1: 21-29.

Nirkko, Juha 2003. Pääsiäinen: Muna. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tietopaketit, Vuotuisjuhlat.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s