Tulisijaan liittyvä kivirakenne

Pirkkalan Tursiannotkon kesän 2017 tutkimukset ovat paljastaneet pienistä kivistä koostuvan kivirakenteen. Rakenteessa on selvästi havaittavissa tulenpidon merkkejä: palaneita kiviä ja hiiltä, joten kyseessä on jonkinlaiseen tulisijaan liittyvä kiveys. Aikaisemmissa tutkimuksissa Tursiannotkosta on löydetty rakennukseen kuulunut kiukaan pohja. Idästä Itämeren alueelle viikinkiajalla levinnyt varaava kiuas oli aikansa huipputeknologiaa, sillä se korvasi avolieden rakennusten lämmittäjänä. (Raninen 2016: 11)

Rautakauden lopulla tulisijoina on käytetty erilaisia liesiä ja uuneja, jotka ovat voineet sijaita joko ulkona tai rakennusten sisällä. Arkeologisissa kaivauksissa voi kokonaisten liesirakenteiden lisäksi löytyä hajotettujen tai romahtaneiden liesien ja uunien jäännöksiä, tai erilaisten tulisijojen perustuksia. Erityyppisiä tulisijoja on voitu rakentaa eri käyttötarkoituksia varten. (Arkeologisen kulttuuriperinnön opas: Tulisija & Uuni)

Rautakauden lopulla tulisijoina on ulkoliesien ohella käytetty muun muassa savikupoliuunia ja kiuasuunia. Savikupoliuunin tunnusmerkkinä on pidetty savitiivistettä, jossa näkyy oksapunoksien jäännöksiä sekä palaneen saven keskittymistä tulisijan yhteyteen. Kupoliuunia on voinut ympäröidä kivi- tai savivalli, jossa voi havaita suuaukon. Kupoliuunit tunnistaa usein myös uunirakenteen alla olleesta puukourusta, joka on toiminut uunin ilmakanavana. Savikupoliuuneissa on valmistettu ruokaa, savikiekkoja ja saviastioita. Kiuasuuneissa on puolestaan usein pieniä kiviä, joiden yhteydestä löytyy kovaksi palanutta savea. Kiuasuuneja on käytetty lähinnä rakennusten lämmittämiseen. (Vuorinen 2009: 55, 61, 192)

Tursiannotkosta löytyneen kivirakenteen tutkimukset jatkuvat yhä. Lieden tyyppi on tiedossa viimeistään kaivauksen jälkityövaiheessa.

Kivirakenne erottuu ilmakuvassa kaivausalueen pohjoisosassa.

Kiveystä lähikuvassa.

Teksti ja kuvat: Ulla Moilanen/Pirkanmaan maakuntamuseo

Lähteet:

Arkeologisen kulttuuriperinnön opas: Tulisija. Museovirasto.

Arkeologisen kulttuuriperinnön opas: Uuni. Museovirasto.

Raninen, Sami 2016: Pirkkalan Tursiannotkon kaivaukset 2012-2013. Pirkan maan alta 14: 614.

Vuorinen, Juha-Matti 2009: Rakennukset ja rakentajat Raision Ihalassa rautakauden lopulla ja varhaisella keskiajalla. Turun yliopiston julkaisuja, Sarja C osa 281, Scripta Lingua Fennica Edita. Turun yliopisto, Turku.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s