Melonihelmi, savihelmi ja luuneulan kärkikatkelma

Jo kolmantena kaivauspäivänä peräkkäin Tursiannotkon löytöihin lukeutuu helmiä. Tämän päivän helmilöytöjä edustavat niin sanottu melonihelmi ja savihelmen puolikas. Vaikka lasihelmet on valmistettu lasimassasta ja savihelmi savesta, ei melonihelmeä ole tehty hedelmästä. Kyseessä on viikinkinkiaikainen lasimassahelmi, joka on saanut nimensä melonia hieman muistuttavasta ulkomuodosta. Savihelmi on puolestaan muodoltaan kiekkomainen, molemmilta sivuilta tasoitettu ja kokonaan poltettu. Siinä missä lasimassahelmet ovat olleet arvokasta kauppatavaraa, on savihelmiä voitu valmistaa myös paikallisesti.

Viimeisimmäksi löytyneen luuesineen kärkikatkelma on mahdollisesti peräisin kinnasneulan teelmästä. Kinnasneulojen kappaleita on löytynyt Tursiannotkosta aikaisemminkin, edellisen kerran pari päivää aikaisemmin. Niitä on käytetty muun muassa kestävien käsineiden ja sukkien valmistukseen. Lue kinnasneulasta ja sen käyttötavasta lisää tästä linkistä.

Niin sanottu melonihelmi on halkaisijaltaan yhden senttimetrin.

Melonihelmi muistuttaa ulkonäöltään hieman melonia tai vaihtoehtoisesti pientä kukkaa. Samanlaisen helmen kappale löytyi Tursiannotkosta myös vuonna 2016.

Savihelmen puolikas. Savihelmiä on rautakaudella voitu valmistaa paikallisesti.

Luuesineen kärkikatkelma. Kyseessä on mahdollisesti kinnasneulan teelmä. Valmiilla kinnasneulalla olisi valmistettu esimerkiksi kintaita tai sukkia.

Kuvat ja teksti: Ulla Moilanen/Pirkanmaan maakuntamuseo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s