Kivisavikeramiikka

Tursiannotkon koululaiskaivauksen ensimmäinen kokonainen viikko on käynnistynyt. Koululaiskaivauksen aikana Pirkkalan koulujen viidesluokkalaiset pääsevät viettämään päivän arkeologina. Koululaiset kaivavat sekoittunutta kerrosta, josta saattaa löytyä yhtä hyvin rautakaudelle, keskiajalle tai uudelle ajalle ajoittuvia löytöjä. Tänään päivän löydöksi kohosi kivisavikeramiikan kappale.

Kivisavikeraamista astiaa ei nimestään huolimatta ole valmistettu kivestä, vaan kyseessä on savesta valmistettu astia. Kivisavikeramiikka on valmistettu korkeaa lämpötilaa kestävästä savilaadusta ja poltettu noin 1200-1300 celciusasteessa, minkä vuoksi se on sintraantunut vedenkestäväksi. Toisin kuin punasaviastiat, kivisavikeramiikka ei polton jälkeen kestä enää hyvin kuumennusta, mutta se ei myöskään tarvitse pintaansa lasitusta pitääkseen nestettä. Näiden ominaisuuksien vuoksi se sopii erinomaisesti tarjoiluastioiden sekä ruoan ja juoman säilytykseen tarkoitettujen astioiden materiaaliksi. Kivisavikeramiikasta on valmistettu runsaasti esimerkiksi kannuja. (Crabtree 2001: 326-7)

Kivisaviastioiden käyttä oli runsasta 1200-luvun lopulta 1500-luvun loppuun. Laajaa valmistusta oli keskiajalla Saksassa Reinin varrella, muun muassa Siegburgissa sekä 1500-luvulla myös Belgian ja Saksan rajalla sijaitsevassa Raerenissa. Kivisavesta valmistetut astiat ovatkin Suomessa aina tuontitavaraa. Kivisaviastioiden palaset kertovat keskiajan ja uuden ajan kauppayhteyksistä sekä uusista ruokailutavoista, jossa ruoan esillepanolla oli merkitystä (Gaimster 2005; 2009: 536). Aikaisemmin kivisaviastioita oletettiin olleen vain vauraissa kaupunkilaistalouksissa, mutta nykyisin niitä tiedetään käytetyn myös maaseudulla (Heinonen 2014: 85).

Kuva ja teksti: Ulla Moilanen/Pirkanmaan maakuntamuseo

Lähteet:

Crabtree, Pam J. (ed.) 2001: Medieval Archaeology: An Encyclopedia. Routledge.

Gaimster, David 2005: A Parallel History: The Archaeology of Hanseatic Urban Culture in the Baltic c. 1200-1600. World Archaeology, Vol. 37, No. 3, Historical Archaeology (Sep., 2005): 408-423.

Gaimster, David 2009: An Embarrassment of Riches? Post-Medieval Archaeology in Northern Europe. In: International Handbook of Historical Archaeology: 525-548. Majewski, T. & Gaimster, D. (eds.) Springer.

Heinonen, Tuuli 2015: Kauppiaita, talonpoikia vai ratsumiehiä? 1500–1600-luvun maaseudun mikroarkeologiaa Vantaan Mårtensbyn Lillaksen tilalla. Vantaan kaupunginmuseon julkaisuja osa 32.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s